Kiertotalous on pohja Inosence Polyolin toiminnalle

19.02.2025
Kuva: Juuso Jehimoff

Inosence Polyolin tuote on osa kiertotalouden kaarta, jossa jäte- ja kierrätys-PET-muovi päätyy lopulta energiatehokkuuden edistäjäksi.

Salossa sijaitseva Inosence Polyol valmistaa jäte- ja kierrätys-PET-muovista polyesteripolyolia, jota hyödynnetään eristemateriaalien valmistuksessa. Startup-yrityksen juuret ovat Tampereella, ja ensimmäiset tuotteet keiteltiin pilottilaitteistolla lempääläisessä autotallissa vuonna 2016.

– Yrityksen kaupallinen toiminta käynnistyi vuonna 2019. Tuotanto perustuu omaan innovaatioomme ja kaikki tuotannossa tarvittavat laitteet on räätälöity meille, tehdaspäällikkö Ronja Ryyppö kertoo.

Inosence Polyol pystyy käyttämään tuotannossaan jäte- ja kierrätys-PET-muovia, kunhan se on tarpeeksi puhdasta. Kaupallisen toiminnan aikana yritys on käyttänyt jo yli 2 miljoonaa kiloa jäte- ja kierrätys-PET-muovia. PET-muovia saadaan eri lähteistä, ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi UPM Raflatacin kanssa, joka valmistaa etikettejä. Etikettien taustanauha menee Suomen käyttömuoville murskattavaksi, jonka jälkeen Inosence Polyol hyödyntää sitä omassa tuotannossaan.

Kuva: Juuso Jehimoff

– Tuotteemme menee eristevalmistajien raaka-aineeksi ja niistä tehdään korkealaatuisia PIR-polyuretaanieristeitä. Suurin asiakkaamme on Finnfoam, joka käyttää heidän PIR-eristeiden tuotannossaan pelkästään meidän polyesteripolyoliamme, Ryyppö kertoo.

Inosence Polyolin tuote on hyvä esimerkki kiertotalouden kaaresta. Yritys valmistaa jäte- ja kierrätys-PET-muovista uuden tuotteen, josta valmistetaan energiatehokkuutta parantavia eristeitä. Eristeet ovat pitkäikäisiä ja kestävät jopa 50 vuotta ja enemmänkin. Kun eristeet lopulta tulevat elinkaarensa päähän, Finnfoam voi kierrättää ne uudelleen tuotantoon.

Lainsäädäntö voi kuitenkin aiheuttaa haasteita kiertotalouden toteuttamisessa.

– Jätteiden hyödyntämiseen liittyvät lupamenettelyt ovat raskaita ja käytännöt ovat hajallaan. Halutaan edistää muovien kiertotaloutta, mutta samaan aikaan jätemuovien hyödyntämiseen liittyvä byrokratia voi tulla esteeksi. Pk-yritykset, jotka haluaisivat käyttää jätteeksi luokiteltua materiaalia, joka voi kuitenkin olla ihan puhdasta raaka-ainetta, tarvitsivat apua esimerkiksi erilaisten lupien selvittämiseen, Ryyppö toteaa.

Tulevaisuutta kohti

Inosence Polyol pitää katseensa visusti tulevaisuudessa. Tavoitteena on kasvattaa toimintaa kansainvälisillä markkinoilla ja saada hyötykäyttöön tuotannossa syntyvä hukkalämpö. Myös uusia kiertotalouden innovaatioita tavoitellaan.

– Haluamme saada tehtyä sataprosenttisesti uusiutuvan polyesteripolyolin. Lisäksi teemme tällä hetkellä tutkimusta, miten saisimme jatkojalostettua tuotannossa syntyvän sivutuotteen markkinoille myytäväksi. Olemme myös aloittamassa tutkimukset, joilla selvitetään, miten voimme käyttää kotitalouksien PET-muovijätettä omassa tuotannossamme. Kiertotalous on pohja meidän toiminnallemme, Ryyppö kertoo.

Katso myös lyhyt video Inosence Polyolista (YouTube).

Marketta Virta
Turun ammattikorkeakoulu
Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä