Kasvispainotteiset ruokavalinnat eivät tarkoita luopumista

21.09.2021
Kuva: Hertta Jarkko

”En voisi ikinä ryhtyä vegaaniksi, koska rakastan juustoa!” ”Eihän vegaanit voi syödä mitään, se rajoittaa arkea niin paljon!” ”Ja entäs ne kaikki herkut!”

Usein ajatellaan, että kasvissyönti tai kasvisten suosiminen tarkoittaa valtavaa muutosta ruokaostosten, ravintolakäyntien ja ruuanlaiton suhteen. On totta, että kauppareissulla joutuukin ehkä syynäämään tuotevalikoimaa totuttua tarkemmin ja varsinkin kasvisvaihtoehdot saattavat löytyä epäloogisista hyllypaikoista (kokemuksesta voin kertoa, että tofulle ei ainakaan näytä löytyvän yhtäkään loogista hyllypaikkaa). Mutta vaatiihan mikä tahansa muukin tarkka ruokavalio tai vaikka allergian aiheuttama ruoka-aineen välttäminen alussa opettelua. Kunhan vain pääsee kasvisruokailussa kärryille, niin kauppaostokset ja ruuanlaitto sujuvat yhtä vaivattomasti kuin ennenkin, ravintoloiden maukkaista kasvisannoksista puhumattakaan!

Jos rakkautesi juustoa kohtaan on ollut esteenä kasvispainotteiseen ruokavalioon, miksi et vaihtaisi niitä muita eläinperäisiä tuotteita kasvisvaihtoehtoihin ja jättäisi juustoa valikoimaasi? Kaikkea ei tarvitse muuttaa kertaheitolla. Tärkeintä on, että ruoka on edelleen nautinto, eikä syöminen ja ruuanlaitto ala tuntua vaivalloiselta tai vastenmieliseltä muutoksen tuoman alkuopettelun takia. Jo sillä, että vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja lihansyöntiä, on vaikutusta kokonaiskuvaan. Hyvänä esimerkkinä Beanit:n Lihalauantai-kampanja. Ideana ei ole ”käännyttää” ketään kasvisruokailijaksi tai syyllistää sekaruokailijoita, vaan kannustaa lihansyönnin vähentämiseen silti liharuokaa kunnioittaen. Voisiko liha olla tulevaisuudessa juhlaruokaa, jolla hyvän pihvin merkeissä juhlistetaan merkkipäiviä?

Kun kasvisruokailijaksi opettelun jälkeen huomaatkin, ettei kasvispainotteisesti syöminen olekaan kovin hankalaa, ja se on jopa monipuolistanut ruokavaliotasi, saatat miettiä, minne ne kaikki herkutteluhetket oikein ovat jääneet. Hätä ei ole tämän näköinen, Facebookin kymmeniä tuhansia jäseniä kerännyt ryhmä Sipsikaljavegaanit (tutummin Sipsarit) on oiva näyte siitä, että herkuttelu on edelleen vaivatonta vegaaneille, kasvisruokailijoille ja siitä kiinnostuneille. Ryhmässä jaetaan päivittäin vinkkejä vegaaneille sopivista herkuista: mitä mätömpi, sen parempi. Hiljattain ryhmässä on vinkattu esimerkiksi vegaanisista chorizo-valmisteista, suosikkikarkin reseptin muuttumisesta vegaaniseksi ja kioskin maukkaasta vege-hodarista – ihan näin muutamia mainitakseni.

Eli, jos haluaisit alkaa vegaaniksi, mutta rakastat juustoa – ala kasvissyöjäksi, joka syö juustoa. Jos luulet että kasvissyöjän elämä on rajoittunutta ja hankalaa tämän valinnan seurauksena, kokeile ja saatat yllättyä. Ja entäs ne herkut? Muista Sipsarit. Ei muuta, kun kasvisruokailemaan!

 

Hertta Jarkko

Kirjoittaja on kasvispainotteisesti syövä opiskelija-assistentti CarbonWise-hankkeessa, kiinnostuksen kohteinaan vastuullisuus ja herkuttelu

 

Kasvisruokaviikko Unica ravintoloiden Kisällissä (EduCity, Joukahaisenkatu 7) 4.-8.10.2021!