Kestävämpi Joulu

10.12.2020

Joulukalenterin 10-luukku aukesi tänään. Jouluun on enää vain hetki aikaa, ja nyt viimeistään kaikki alkavat aktivoitua joululahjojen suhteen. Ihanteellinen joulu olisi rauhallinen, ihana ja stressitön tapahtuma, jossa läheiset kokoontuisivat viettämään aikaa yhdessä. Yhdessä nautittaisiin hyvästä ruuasta ja tunnelmasta.

Lapset laskevat päiviä, koska joulupukki tulee lahjasäkkeineen vierailulle. Jouluaaton kruunaa lahjat, joita on odotettu jo kauan. Muistan kauan sitten pienenä tehneeni siskojeni kanssa joululahjatoivelistan, joka saattoi olla hyvinkin pitkä.  Joululahjatoivelistan lisäksi odotimme innoissamme postista tulevaa lelulahjakuvastoa. Kun se vihdoin saapui kotiin, ympyröimme kuvastosta leluja, joita toivoimme lahjaksi. Jätimme vaivihkaa kuvaston pöydälle ja mainitsimme kyllä kovaan ääneen äidille, että siinä on lahjatoiveitamme.

Innolla aina odotimme, saisimmeko tänä vuonna O I K E A S T I haluamamme lelut lahjaksi. Voi tuota lapsen innostusta ja odotusta. Harvoin saimme lelukuvaston lahjoja tai läheskään kaikkia toivelistastamme, mutta emme koskaan olleet pettyneitä lahjasaaliiseemme. Lahjoja oli yllin kyllin. Saimme yleensä yhden toivovamme lahjan, jotain ihan oikeasti tarpeellista sekä tietenkin sitä krääsää, joka unohtui hyvin äkkiä olohuoneen nurkkaan lähes koskemattomana.

Lapsuudessani (josta ei ole kovinkaan kauaa) ilmastonmuutoksesta ei puhuttu, ainakaan tavallisten ihmisten keskuudessa. Ajat ovat muuttuneet. Ihmiset ovat yhä tietoisempia ilmastonmuutoksesta sekä materiaalien ja kulutuksen aiheuttamista tuhoista ympäristölle. Tietoisuus voi lisätä tuskaa ja tavaroiden määrä ahdistusta. Ihmiset kamppailevat ajatusten kanssa, mikä on ekologista ja kestävää. Mitä minä voin tehdä ympäristön vuoksi?

Lahja on ihana asia, sillä halutaan yllättää lahjan saaja ja tuottaa toiselle hyvä mieli. Itsekin tulee iloiseksi, kun toinen on innoissaan ja onnellinen saamasta lahjastaan. Lahjoissa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Lahjojen antaminen kuvastaa sitä, että haluaa toiselle ihmiselle hyvää ja toinen on ajatuksissamme.

Lahjat vielä hankkimatta

Viime kädessä hankitut joululahjat usein aiheuttavat stressiä, kun ei tiedä mitä toiselle ostaisi. Kun toisella on jo kaikkea, ja mitä jos hän ei pidäkään lahjasta? – Ajatushan on tärkein, niin sanotaan. Ja niin onkin. Mitä, jos tänä vuonna ajateltaisiin joulua, lahjoja ja ylipäätään kulutusta samassa paketissa?

Olisiko aika muuttaa ajatustamme materiaalin omistamisen suhteen? Tarvitsemmeko me ja läheisemme

oikeasti kaikkea vai onko enemmän kyse hetken mielijohteesta ja ihastuksesta johonkin tiettyyn tavaraan? Meidän tulisi pysähtyä ja ajatella, mitä jos tänä vuonna ostaisimmekin jotain muuta tavaroiden ja krääsän sijaan? Mitä jos ostaisimmekin vain yhden tai kaksi käsin kosketeltavaa lahjaa? Mitä jos ostaisimme sellaisen lahjan, mitä varmasti tiedämme toisen tarvitsevan, sen sijaan, että lahjoja olisi useita?

Lahjoja pakatessa muistetaan suosia uudelleenkäytettäviä lahjakääreitä sekä kasseja, joita voi käyttää useammin kuin kerran.

 

Tähän listaan on koottu aineettomia lahjaideoita, meitä kaikkia varten

  1. Leffaliput
  2. Museokortti
  3. Kylpylä-hotellimatka kotimaassa
  4. Teatterielämys
  5. Harrastekurssit (esim. jooga, kielikurssit)
  6. Tilaus suoratoistopalveluun
  7. Lahjakortti äänipalveluun
  8. Ikkunoiden pesu x-määrä
  9. Lahjoitus hyväntekeväisyyteen (esim. Itämeren suojelu)
  10. Eettinen lahja (esim. Worldvision, Plan tai Unicef mahdollistavat monia erilaisia asioita ihmisille kehittyvissä maissa)

 

Hyvää ja ekologisempaa joulua! <3

 

Blogitekstin on kirjoittanut energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Mia Pitsinki Turun ammattikorkeakoulusta