KOHTI PIENEMPÄÄ RUOKAHÄVIKKIÄ

12.11.2020

Blogiteksti on aiemmin julkaistu Uusiouutisten numerossa 6/20

Luonnonvarakeskuksen mukaan reilu viidennes kulutuksen hiilijalanjäljestä syntyy ruoantuotannosta ja -kulutuksesta – vain asumisen päästöt kuormittavat ilmastoa enemmän. Ilmastovaikutuksia voidaan vähentää suosimalla ilmastoystävällisiä ruokia ja minimoimalla hävikkiä. Minkälaisia ratkaisuja opiskelijaruokaloissa voidaan tehdä?

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan ravitsemuspalveluissa syntyy elintarvikejätettä eli hävikkiä vuosittain 78 miljoonaa kiloa, joka on jopa 21 % valmistetun ruoan määrästä. Suurin hävikki syntyy etukäteen valmistetusta ruoasta esimerkiksi linjastoihin eli tarjoiluhävikistä. Hävikkiä syntyy myös ruokailijoiden pois heittämänä sekä ruoan valmistuksen aikana esimerkiksi kuorina ja kahvinporoina.

Lue koko teksti tästä linkistä

Ella Munne ja Hertta Jarkko
opiskelija-assistentit
CarbonWise Turku