Nuori sukupolvi tekee ruokavalintansa tiedostavasti

13.09.2021
Kuva: Unsplash

Ylen Taloustutkimuksella keväällä teettämän kyselyn mukaan kaikkein myötämielisimpiä kasvisruokaa kohtaan ovat nuoret ja naiset. Sen sijaan vanhemmat ikäluokat ja miehet ovat vastahakoisempia lisäämään kasvisruoan määrää ruokavaliossaan.

Nuorten innokkuus kasvisruokaa kohtaan ei ole kovin yllättävää. He ovat kasvaneet maailmassa, jossa erilaisia kasvisruokavaihtoehtoja on jatkuvasti enemmän tarjolla. Nuori sukupolvi tekee ruokavalintansa tiedostavammin ja sen lisäksi ruokailutottumukset ovat osa identiteettiä. Tähän saattaa vaikuttaa se, että nuoret ovat eläneet aikana, jolloin ilmastonmuutokseen liittyvä uutisointi on arkipäivää.

Lihansyönnin vähentämistä pidetään maailmanlaajuisesti yhtenä vaikuttavimmista tavoista hillitä ilmaston lämpenemistä. Siitä syystä yhä useampi valitsee lautaselleen kasvisruokaa lihavaihtoehtojen sijasta. Toki syitä kasvisruokailuun voi olla muitakin, kuin pelkästään ruoan aiheuttama hiilijalanjälki, sillä kasvisruokaan voidaan siirtyä myös eettisistä tai terveyssyistä.

Vanhemmat ikäpolvet ovat oman aikakautensa kasvatteja ja se on nähtävissä myös erilaisissa ruokailutottumuksissa. Suuri osa suomalaisista pitää edelleen lihaa tärkeänä osana monipuolista ruokavaliota. Totuttuja ruokailutottumuksia saattaa olla hankala muuttaa, kun taas nuorille kasvisruoka ja erilaiset kasviproteiinit ovat tuttuja. Osa vanhemmasta ikäpolvesta on saattanut esimerkiksi kalastaa ja palstaviljellä koko ikänsä. He ovat siis syöneet ilmastoystävällisesti jo ennen kyseisen käsitteen laajempaa käyttöönottoa, kuitenkaan tiedostamatta asiaa sen kummemmin.

Tekstin on kirjoittanut Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä kesäharjoittelussa ollut opiskelija.

Kasvisruokaviikko Unica ravintoloiden Kisällissä (EduCity, Joukahaisenkatu 7) 4.-8.10.2021!