Kiertotalous
Tähän osuuteen olemme keränneet työkaluja erityisesti yrityksille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaa kiertotalouden mukaiseksi. Löydät täältä inspiroivia puheenvuoroja kiertotalouden liiketoimintamalleista, muutosjohtamisesta ja kiertotalouden ekosysteemeistä sekä tekoälypohjaisen kiertotalousavustajan, joka auttaa yritystä kiertotalousosaamisen sparrailussa. Materiaalit on tuotettu Next Level -hankkeen kiertotalousvalmennuksessa vuonna 2024.
Materiaalit
Johdanto kiertotalouteen ja liiketoimintamallit
Ensimmäisessa osiossa tutustutaan kiertotalouteen ja kiertotalouden liiketoimintamalleihin. Lisäksi ensimmäisessä osiossa kuullaan yritysesimerkki Spesnes Oy:stä.
Johdanto kiertotalouteen ja liiketoimintamallit ja yritysesimerkki (YouTube)
Johdanto kiertotalouteen ja liiketoimintamallit (pdf)
Valmennuksessa hyödynnetty materiaali:
Sitra: Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleista (pdf) (valmennuksessa käsitelty sivut 1–13 ja 130–132)
Organisaatio ja muutoksen johtaminen
Toisessa osiossa perehdytään, millaisia muutoksia yrityksessä on tapahduttava, jotta kiertotalous integroituu osaksi yrityksen arkipäivää. Lisäksi toisessa osiossa kuullaan yritysesimerkki Valmet Automotive Oy:stä.
Annukka Berg – Yrityksen kiertotalousmuutoksen aika on nyt (YouTube)
Annukka Berg – Yrityksen kiertotalousmuutoksen aika on nyt (pdf)
Satu Teerikangas – Muutoksen johtaminen (YouTube)
Satu Teerikangas – Muutoksen johtaminen (pdf)
Yritysesimerkki: Jaana Hänninen – Muutoksen johtaminen Valmet Automotivella (YouTube)
Yritysesimerkki: Jaana Hänninen – Muutoksen johtaminen Valmet Automotivella (pdf)
Ekosysteemiajattelu
Kolmannessa osiossa syvennytään kiertotalouden ekosysteemeihin ja niiden tärkeyteen. Lisäksi kolmannessa osiossa kuullaan yritysesimerkki Meyer Turku Oy:stä.
Ekosysteemiajattelu ja yritysesimerkki (YouTube)
Ekosysteemiajattelu (pdf)
Yrityksen tekoälypohjainen kiertotalousavustaja
Hyödynnä Next Level -hankkeessa tuotettua kiertotalousavustajaa, joka sparraa yrityksesi kiertotalousosaamista tekoälyn avulla. ChatGPT-alustalle rakennettua yrityksen kiertotalousavustajaa on opetettu vuoden 2024 kiertotaloutta käsittelevillä aineistolla. Voit esittää avustajalle kysymyksiä ja keskustella kiertotaloudesta ja siihen liittyvästä liiketoiminnasta. Käyttö vaatii maksullisen ChatGPT-tilauksen.
Kiertotalouden tiekartta pk-yritykselle
Visioi ja toteuta kiertotaloutta Next Level -hankkeessa luodun pk-yrityksille suunnatun kiertotalouden tiekartan avulla. Tiekartta muodostuu eri teemoihin keskittyvistä korteista, jotka antavat yrityksille esimerkin kautta mahdollisuuden havainnoida oman yrityksensä kiertotalouspotentiaalia.
Muita materiaaleja
Kiertotalous-Suomi
Kiertotalous-Suomi-sivustolle on koottu tietoa kiertotaloudesta, työkaluista, osaamisesta ja toimijoista.
Kiertotalouskoulutus yrityksille
Turun AMK:n ja Sitran toteuttaman kiertotalouskoulutuksen materiaaleja voi käyttää itseopiskeluun. Koulutusmateriaali koostuu asiantuntijaluennoista ja tehtävistä, jotka voi suorittaa itsenäisesti.
Kiertotalouskoulutus yrityksille
Kiertotalouden liiketoimintapotentiaalin ymmärtämisen työkalu
Työkalu yrityksen kiertotalouden liiketoimintamallipotentiaalin ymmärtämiseksi pohjautuu Sitran 2018 julkaisemaan Circular Economy Playbookiin. Työkalussa käydään huolellisesti läpi kaikki Sitran tunnistamat viisi kiertotalouden liiketoimintamallia alakategorioineen ja yritys ohjataan pohtimaan kysymysten avulla niiden mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassa. Yritys voi käyttää työkalua itsenäisesti, mutta parhaiten potentiaalin tunnistaminen etenee todelliseksi liiketoiminnaksi kiertotalouden kehittämiseen erikoistuneen fasilitaattorin avulla.
Kiertotalouden liiketoimintapotentiaalin ymmärtämisen työkalu
Opas tuote palveluna -liiketoimintamallin kehittämiseen
Oppaassa annetaan yrityksille tietoa, esimerkkejä ja käytännön työkaluja tuote palveluna -liiketoimintamallien kehittämistä ja toteuttamista varten. Opas auttaa ymmärtämään paremmin, mitä tuote palveluna -mallilla tarkoitetaan, miten se edistää kiertotaloutta ja miten sen avulla voi luoda kannattavaa liiketoimintaa. Yritys voi tutustua oppaaseen itsenäisesti, mutta fasilitaattori kannattaa pyytää avuksi liiketoiminnan kehittämisen pilotointiin. Opas on julkaistu PaaS Pilots – Product as a Service pilots -hankkeessa vuonna 2023, ja se on saatavilla myös englanniksi.