Huikea helteinen haastattelumatka Helsinkiin

05.07.2021

Aloitimme harjoittelijoina kesällä 2021 Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä. Harjoittelun aluksi meille esiteltiin eri projekteja ja tutustuimme toisiin harjoittelijoihin ja opiskelija-assistentteihin. Sitten jakauduimme työpareiksi tai kolmen hengen ryhmiin projektien mukaan. Pääsimme molemmat tutkimaan taideteoksen hiilijalanjälkeä, joka oli toiveittemme mukainen.

Meidän pääasiallinen toimeksiantomme on jo luodun taideteoksen hiilipäiväkirjan kehittäminen. Ensimmäisen version hiilipäiväkirjasta on luonut Turun ammattikorkeakoulun kaksi henkilökunnan jäsentä. Päiväkirjan tarkoitus on kerätä tietoja taideteoksen luontiajalta, esimerkiksi siihen käytetyistä materiaaleista ja tehdyistä matkoista. Näiden tietojen avulla voi mahdollisesti laskea kyseisen taideteoksen elinkaaren aiheuttamat päästöt valmistuksesta näyttelyyn.

Osa työtämme on haastatella kuvataiteilijoita ja saada heidän mielipiteensä ja parannusehdotuksensa päiväkirjaan liittyen.  Haastatteluiden avulla pyrimme muokkaamaan ja parantamaan päiväkirjaa miellyttäväksi ja helposti täytettäväksi.

Aloitimmekin harjoittelumme kontaktoimalla useita taiteilijoita eri puolin Suomea. Yhteydenottojemme jälkeen saimme sovittua haastatteluita esimerkiksi Helsinkiin ja Lohjalle. Osan haastatteluista tulemme toteuttamaan etänä, pitkien välimatkojen ja vallitsevan pandemiatilanteen takia.

Lähdimme haastattelemaan erästä CampusArt-taiteilijaa Helsinkiin. Kyseinen taiteilija on tehnyt taideteoksia EduCityn kampukselle. Aamulla matkamme alkoi aikaisin junalla ja rautatieasemalta kävelimme tapaamaan itse taiteilijaa. Menimme söpöön kahvilaan, jossa pidimme haastattelun. Se sujuikin rennosti keskustellen, aivan kuten olimme suunnitelleetkin. Saimme taiteilijalta paljon hyviä ajatuksia päiväkirjasta ja miten sitä voisi kehittää.

Cafe Tin Tin Tango – haastattelupaikkamme

Haastattelun jälkeen poikkesimme, monen turhan kiertoreitin jälkeen, Oodiin ennen junamme lähtöä. Kirjasto oli todella kaunis, ja siellä saimmekin inspiraation aloittaa tämän blogitekstin kirjoittamisen. Kotimatka sujui mutkitta, ja sen jälkeen molemmat pääsimmekin aloittamaan juhannuksen vieton!

Aino ja Oodi
Junassa blogitekstiä hioen

Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä työskentely on antoisaa ja kovin kiinnostavaa juuri tällaisten päivien takia – työpäivämme koostui Helsingin matkasta, todella kiinnostavan taiteilijan haastattelusta ja Oodi-kirjastossa vierailusta. Nyt on hyvä aloittaa juhannus!

Emmi Nokkala ja Aino Raitis