Kesäni harjoittelijana 

02.09.2021

Moi lukijat! Olen Reetta Virta ja olen työskennellyt Kiertotalous 2.0 -projektioppimisympäristössä harjoittelijana. Olen opiskellut kaksi vuotta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ensin energiatekniikkaa vuoden ja vuoden ympäristöteknologiaa. Saatuani Turun ammattikorkeakoulusta opiskelijapaikan energia- ja ympäristötekniikan alalta tiesin nopeasti haluavani erikoistua kiertotalouteen ja työskennellä alan parissa.

Aloitettuani harjoittelijana olin kiinnostunein BIO-PLASTICS EUROPE -hankkeesta ja sitten pääsinkin juuri siihen projektiin! Hankkeen ideana on tutkia kestäviä strategioita ja ratkaisuja biopohjaisille tuotteille EU:n muovistrategian ja kiertotalouden tueksi.

Harjoittelun alussa olin peloissani siitä, että riittääkö osaamiseni pysymään perässä projektityössä. Onneksi nopeasti huomasin, että vaikka kaikesta en kaikkea tiennytkään, projektityö kehitti minua rutkasti. Tuntui, että joka viikko kehityin enemmän ja epävarmuuteni muuttui ammattimaiseen oloon.

Aloimme nopeasti työparin kanssa harjoittelun virallisesta alusta päivittämään BIO-PLASTICS EUROPEn Instagram-tiliä. Kokoonnuimme Kiertotalous 2.0:n työhuoneeseen tekemään kerran viikossa kolme julkaisua kerrallaan. Tässä huomasimme kehitystä, kun pikkuhiljaa työmme nopeutui ja kehittyi. BIO-PLASTICS EUROPE ei ole vain tutkimushanke, vaan myös interventio, jossa otetaan huomioon muutokset, jotka biopohjaisten muovien uusi tietoisuus ovat aiheuttaneet.

Saimme kesän aikana erittäin mielenkiintoisen projektin Instagram-työn lisäksi. Saimme vastuullemme kahdeksi viikoksi Turun Aurajoen Seabin-tyhjennyksen. Kävimme yhteensä neljä kertaa tyhjentämässä meriroskiksen ja analysoimme kaikki roskat. Erottelimme biomassat, kovat ja pehmeät muovit, tupakantumpit, nuuskapussit sekä kartongit. Keräsimme mikromuovit sille tarkoitetulle alustalle. Merkkasimme myös erikoisemmat löydöt erikseen, kuten kasvomaskit ja oluttölkit. Halusimme kerätä analysoidut roskat talteen, jotta ryhmä vaihto-oppilaita olisi vielä tarkemmin päässyt analysoimaan niitä. Valitettavasti kampuksen remontin takia yksi työmiehistä oli heittänyt roskat pois.

Olen kiitollinen kaikista työkavereista, uusista kokemuksista sekä mahdollisista tulevista töistä, joissa projektityöni kokemus tulee apuun!

Reetta Virta
Turun ammattikorkeakoulu
Energia- ja ympäristötekniikka