Mistä etsiä työpaikkoja valmistumisen jälkeen?

15.05.2020

Mitä tehdä valmistumisen jälkeen? Mistä löytää kiertotalouteen liittyviä työpaikkoja? Tähän olisin halunnut saada vastauksen harjoitteluni puolivälikeskustelssa. Esittämäni kysymys ”Mistä löytää valmistumisen jälkeen työpaikkoja?” kääntyikin siihen suuntaan, että olen itse etsinyt ja pohtinut vastausta kysymykseeni.

Tämä kysymykseni tuli mieleeni alun perin siitä, kun katselin työpaikkailmoituksia niille osoitetuilta sivustoilta Duunitori ja Oikotie. Kun kirjoitin hakukenttään hakusanoiksi “kiertotalous”, “kierrätys”, “jäte” ja niin edelleen, ei työpaikkoja löytynyt kuin muutama ja nekin olivat muualla kuin Turussa.

Rupesin pohtimaan asiaa CIRCWASTE-hankkeen kautta, jossa työskentelin pääasiassa harjoitteluni ajan. Hankkeessa on mukana Suomen ympäristökeskus SYKE, jonka sivuille lähdin etsimään mahdollisia avoimia työpaikkoja, joita löytyikin 8 kpl.

Tämän jälkeen päädyin Ympäristöhallinnon verkkopalvelut -sivustolle, jossa on listattuna sivun alaosassa SYKEn lisäksi ympäristöministeriön, ELY-keskuksen, AVI:n sekä ARA:n organisaatiot. Näiden kaikkien sivuilla ilmoitettiin, että työpaikkoja löytyy valtiolle.fi-sivustolta. Yhteensä paikkoja valtiolle.fi-sivustolta löytyi maa-, metsä- ja ympäristötaloudesta (12.5.20 katsottuna) 16 kappaletta.

Katsoin myös Sitran sivustolta alkuvuodesta muuta tietoa etsiessäni, että he etsivät asiantuntijaa projektiinsa. Itse mietin silloin, että olisi ollut hienoa päästä mukaan opiskelijana ja harjoittelijana, mutta pidemmälle ajateltuna tuolloin olisi matkustus Turusta Helsinkiin ja takaisin päivittäin käynyt liian hankalaksi, jos mahdollisuuden olisi saanut.

Kun katsoin uudelleen työpaikkailmoituksia, löysin Sitran sivuilta tiedon, että he auttavat kesällä 2020 enintään kymmentä suomalaiskuntaa tai kuntayhtymää luomaan kesätyötä kiertotaloudesta, koska tämän koronakriisin myötä myös monilla kesätyöt ovat peruuntuneet. Käytännössä Sitra siis auttaa luomaan uuden kiertotalousaiheisen projektin, johon palkataan kesätyöntekijöitä.

Työpaikkoja voi löytyä myös täältä:
– kuntarekry.fi
– LinkedIn

LinkedIn toimii sähköisenä ansioluettelona, josta yritys voi etsiä kiinnostavia henkilöä. Yritykset näkevät jo heti henkilön ansioluettelon sekä muita asioita, joita ei normaaliin ansioluetteloon kirjoiteta. Mahdollinen työnantaja esimerkiksi näkee heti, onko henkilöllä työhön tarvittavia kortteja ja kuinka pitkään ne ovat vielä voimassa.  Tykkäämällä itseä kiinnostavista yrityksistä saattaa LinkedInin kautta löytää heidän työpaikkailmoituksensa.

Anni Virtanen
Harjoittelija
Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä