Uusitko sinäkin puhelimesi parin vuoden välein? Sille tulee kohta loppu

10.03.2025

Puhelin hajoaa kahden vuoden käytön jälkeen. Se on ollut tarpeisiisi oikein hyvä, etkä ole oikeastaan kaivannut siihen uusia ominaisuuksia tai halunnut vaihtaa toisen väriseen tai malliseen. Mietit taas kerran, että olisipa kiva korjauttaa se, mutta eipä taida kannattaa. Puhelin pitäisi lähettää jonnekin pitkäksi aikaa ja hintakin on varmaan melkein sama kuin uuden ostaessa. Alennusmyynnitkin on tulossa ja varmasti hyviä tarjouksia kaupat täynnä. Niinpä tilaat uuden puhelimen. Kuulostaako tutulta?

Nyt Euroopan parlamentti on päättänyt laittaa stopin tämän kaltaiselle kertakäyttökulttuurille. Se on kaikessa hiljaisuudessa hyväksynyt uuden korjausoikeutta koskevan direktiivin.

Mitä uusi direktiivi sitten tarkoittaa kuluttajan kannalta? Ensinnäkin myyjät velvoitetaan suosimaan tuotteen korjaamista takuun aikana, kunhan se on edullisempaa tai vähintään saman hintaista kuin korvaaminen uudella. Lisäksi korjatun tuotteen takuuaikaa pidennetään vuodella. Myös takuuajan jälkeen kuluttajalla tulee olla oikeus vaatia tuotteen korjausta, ja valmistajan tulee tarjota korvaava lainatuote korjauksen ajaksi. Lisäksi korjausmahdollisuuksista tulee tarjota kuluttajille tietoa ja sitä varten perustetaan uusi verkkoalusta.

Korjausdirektiivin vaikutus ei toivottavasti kuitenkaan jää pelkästään kuluttajia hyödyttäväksi, vaan perimmäisenä tarkoituksena on jättää historiaan koko nykyinen ”osta-heitä pois”-mentaliteetti. Kun muutokset astuvat voimaan, avaa tämä täysin uusia mahdollisuuksia esimerkiksi IT-laitteiden leasingtoiminnalle.

Jo nyt monet yritykset ovat siirtyneet omistamisen sijaan vuokraamaan tarvitsemansa IT-laitteet. Tuotteiden parempi korjattavuus kuitenkin mullistaa niiden arvon säilymisen, jolloin palveluntarjoajien on huomattavasti helpompi rakentaa taloudellisesti houkuttelevia DaaS (device as a service) -palveluita. Tällaisissa malleissa asiakas maksaa laitteen käytöstä esimerkiksi kuukausimaksua. Kun laite säilyttää arvonsa pidempään, voidaan sen arvonaleneminen hinnoitella asiakkaan kannalta houkuttelevammin. Lisäksi uudistus avaa mahdollisuuden kehittää käytettyjen laitteiden vuokramarkkinaa ja vuokrata samaa laitetta useammalle käyttäjälle. Nykyisissä leasingsopimuksissa laitteet yleensä myydään eteenpäin edullisella hinnalla tai kierrätetään.

Lopulta uudistus toivottavasti pakottaa laitteiden valmistajat tekemään tuotteista oikeasti kestäviä. Omalta osaltaan se voi myös vaikuttaa kuluttajien asenteisiin käytettyjä puhelimia tai tietokoneita kohtaan. Autojen kohdalla on itsestäänselvyys, että ne pysyvät käytössä vuosia, usein jopa vuosikymmeniä.

Uuden auton ostamista pidetään jopa hieman hölmönä, sillä kaikki tietävät arvon laskevan eniten heti, kun kaupat on tehty. Jostain syystä uuden elektroniikan ostamista kuitenkin ihannoidaan, ja käytetyn puhelimen ostavaa katsotaan kieroon. Kuka tietää, ehkä vintage-puhelimet ovat seuraava trendi?

Rikhard Lehtinen
Kirjoittaja on kestävän kiertotalouden YAMK-opiskelija Turun ammattikorkeakoulussa

Lähde:

Euroopan parlamentti 2024. Korjauttamisoikeus: korjauttamisesta helpompaa ja houkuttelevampaa kuluttajille. Viitattu 14.12.2024.