Ylijäämätekstiilit rokkasivat Ruisrockissa

17.07.2019

Turun AMK:n opiskelijat saivat jälleen olla mukana toteuttamassa Ruisrockin ympäristöohjelmaa. Teemana oli tänä vuonna tekstiilikierrätys.

Metritolkulla poistotekstiiliä. Siitä oli Turun AMK:n RockSock-piste juhlavuotta viettäneessä Ruisrockissa tehty. Poistotekstiiliä roikkui RockSock-teltan katosta ja sitä oli tungettu suureen säkkiin. Sitä riitti myös jaettavaksi. ”Saako täältä niitä Ruissi-paitoja?” monet tulivat kainosti kyselemään. Kyllä sai, sillä vettä ja aurinkoa tarjonneessa Ruisrock-säässä festarikävijöille annettiin mahdollisuus tuunata itselleen festaripaidat Ruisrockin, Turun AMK:n ja Texvexin ylijäämätekstiileistä. Pisteellä riitti kuhinaa, kun t-paidat saivat uusia muotoja, värejä ja tekstejä festarikansan käsissä.

Ruisrock 2019

RockSock-pisteen valtava, iholle käyvä tekstiilimetsä ja 13 kilogramman säkki poistotekstiiliä muistuttivat festarikävijöitä tekstiilien kertakäyttökulttuurista: keskimäärin yksi suomalainen heittää vuodessa pois 13 kg tekstiilejä. Ruisrock-kävijöiden tuottamalla tekstiilijätteellä peittäisi 10 kertaa koko festarialueen. Koska uusia vaatteita saa suhteellisen edullisesti, ei rikkinäisiä, kulahtaneita tai muuten vain sopimattomia vaatteita koeta kannattavaksi korjata tai muokata. Vaateteollisuuden tuottamat päästöt ovat kuitenkin merkittävät, ja ala onkin yksi maailman saastuttavimmista: YK:n mukaan vaateteollisuus on vastuussa jopa 10 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä.

Ruisrock 2019

RockSock-piste, kuten myös aiemmat ympäristöohjelmaa toteuttaneet AMK:n pisteet, rakentui opiskelijaprojektina. Mukana oli 13 opiskelijaa eri aloilta. Ideointi alkoi jo alkuvuoden pakkasilla, ja kevään mittaan opiskelijoiden ideat jalostuivat siihen, mikä lopulta konkretisoitui Ruisrockissa.

– On ollut todella mielenkiintoista olla RockSockissa mukana. Tämä kurssi on ollut erilainen kuin muut kurssit. Olemme oppineet tekstiilikierrätyksestä paljon uutta, projektissa mukana olleet Leena ja Veera kertoivat.

Ruisrock 2019

Mukana myös Turun AMK:n kumppanit Nokivalo ja Lounais-Suomen Jätehuolto

Festaripaitojen tuunaamisen lisäksi RockSock-pisteellä pääsi tutustumaan nuoren vaatealan yrityksen Nokivalon uniikkeihin, käsintehtyihin tuotteisiin.

– Ajatuksena on, että puolen vuoden välein julkaistaan yksi tuote ja edelliset tuotteet pyritään myymään loppuun. Myyntiin valmistetaan tuotteita aina ennakkoon ilmoitettu määrä, ja kun ne loppuvat, ne loppuvat. Tuotteemme ovat siis arkikäyttöön sopivia keräilyharvinaisuuksia, Meri Niiranen Nokivalosta kertoi. – Syksyllä on tarkoitus avata verkkokauppa ja tehdä pieni erä myyntiin.

Ruisrock 2019

Tietoa tekstiilikierrätyksestä tarjosivat Lounais-Suomen Jätehuollon Sini Ilmonen ja Inka Mäkiö. Pisteellä oli myös mahdollista skannailla omien vaatteidensa materiaalit LSJH:n tekstiiliskannerilla, jota on kehitetty yhteistyössä Spectral Enginesin kanssa. LSJH on luonut tekstiilitunnistuksen kirjaston, josta Spectral Enginesin skannerilla voidaan tunnistaa tutkittavan vaatteen materiaali. Kirjastossa on vasta puuvillaan, polyesterin ja villan infrapunaspektrit valmiina, mutta tulevaisuudessa sinne on tarkoitus lisätä muitakin kuituja.

Tekstiilikuitujen tunnistaminen on tärkeää, jotta tekstiilien kierrätyksessä pystytään takaamaan materiaalien kuitupuhtaus. Jos halutaan kierrätettyä puuvillaa, täytyy ensin varmistaa, että materiaali todella on puuvillaa. Kuluttajilta kerätyistä tekstiileistä iso osa voi mennä hukkaan, ellei materiaalia pystytä tunnistamaan.

Ruisrock 2019

– RockSock-pisteellä kävi kova kuhina ja jotkut olivat etsiytyneet pisteelle ihan vain tunnistamaan vaatteidensa materiaalin. Ihmisten kanssa oli helppo jutella tekstiiliteollisuuden epäkohdista, sillä pisteellä oli niin monta esimerkkiä, joihin tarttua, Ilmonen ja Mäkiö kertoivat.

RockSock-pisteellä oli mukana myös tekstiilien kestävää kiertoa edistävä Telaketju-verkostoTelaketjussa kehitetään tekstiilin kierrätystä, lajittelua ja jalostusta vastaamaan kierrätystekstiiliä hyödyntävien yritysten tarpeita. Festarikävijöiden suhtautumista tekstiileihin ja niiden kierrättämiseen kyseltiin Telaketjun kyselyllä.

Teksti ja kuvat: Marketta Virta

Selaa kuvia ja fiilistele vielä festareita!

Ruisrock 2019

Ruisrock 2019

Ruisrock 2019

Ruisrock 2019

Ruisrock 2019

Ruisrock 2019

Ruisrock 2019

Ruisrock 2019