Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä täytti 10 vuotta - Kiertotalous 2.0 on nyt Kiertotalouslabra

29.01.2024
Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän jäsenet luokkakuvassa.

Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän 10-vuotisjuhlia vietettiin perjantaina 26.1.2024 EduCityn neljännen kerroksen kahvihuoneessa. Juhlimassa oli viitisenkymmentä tutkimusryhmän ystävää: yhteistyökumppaneita, alumneja ja tutkimusryhmän vetämän oppimisympäristön opiskelijoita sekä kollegoita Turku AMK:lta.

Juhlissa kuultiin tutkimusryhmän historiikki sekä iloisia ja koskettavia puheita, joissa muistutettiin muun muassa tutkimusryhmän yhteisöllisyydestä ja ihmisläheisyydestä. Juhlamusiikista vastasi DJ ja tunnelma oli lämmin, kun vanhat tutut vuosien takaa kokoontuivat yhteen. Muistamisiakin tuli: esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuolto lahjoitti tutkimusryhmälle 400 m2 suomalaista suojeltua ikimetsää.

Juhlissa leikittiin myös tutustumisleikkiä.

Kiertotalouslabra kokoaa yhteen tutkimusryhmän osaamisen ja palvelut

Juhlien yhteydessä paljastettiin tutkimusryhmän vetämän Kiertotalous 2.0 -oppimisympäristön uusi nimi Kiertotalouslabra. Oppimisympäristöllä on yhtä pitkä historia kuin tutkimusryhmällä: sekin on perustettu 10 vuotta sitten.

Nimenmuutokseen päädyttiin tässä kohtaa useasta eri syystä: yritysyhteistyön määrä on voimakkaassa kasvussa ja labra-nimi on selkeämpi ja ymmärrettävämpi ulkoisten kumppaneiden suuntaan. Vuosien varrella on myös käynyt ilmi, että aiempi nimi “2.0” ei oikein auennut kumppaneille. Ko. nimen taustalla on ymmärrys siitä, että onnistuakseen kiertotaloudessa pitää huomioida myös globaali oikeudenmukaisuus ja kestävä kehitys koko yhteiskunnan tasolla.

Tutkimusryhmän tarjoilut ovat jo vuosien ajan olleet vegaanisia.

Tutkimusryhmän monet nimet

Tutkimusryhmän alkujuuret ulottuvat jo vuoteen 2012, kun Turun ammattikorkeakouluun perustettiin Myynnin ja yritysvastuun TKI-tiimi. Vuonna 2013 nimi vaihtui Yritysvastuun tutkimusryhmäksi ja vuonna 2014 nimeksi tuli Kestävän kehityksen ja yritysvastuun tutkimusryhmä. Tämän voi ajatella nykyisen tutkimusryhmän aluksi. Vuonna 2015 nimi vaihtui taas (Resurssitehokas liiketoiminta), kunnes vuonna 2019 nimeksi vakiintui Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä. Useista nimenmuutoksista huolimatta tutkimusryhmän keskiössä on aina ollut kiertotalouteen pohjautuvan liiketoiminnan kehittäminen ja paremman maailman luominen, vaikka näkökulma ja työkalut ovatkin vuosien myötä aina hieman muuttuneet.

Juhlissa kuultiin iloisia puheita ja nosteltiin maljoja.

Tutkimusryhmään kuuluu nykyisellään kymmenen jäsentä, ja sitä on vetänyt vuodesta 2023 lähtien DI, KTT Annika Holmbom. Aiemmin, vuoteen 2023 tutkimusvastaavana toimi lehtori, KTM Piia Nurmi. Tutkimusryhmä on yritysten tukena kiertotaloussiirtymässä, ja Kiertotalouslabra-oppimisympäristön opiskelijat ovat tiiviisti osana tutkimusryhmän työtä. Tutkimusryhmässä voi kasvaa kiertotalouden ammattilaiseksi yhdessä asiantuntijoiden ja muiden opiskelijoiden kanssa.

Saat tutkimusryhmään jatkossa yhteyden laittamalla viestiä osoitteeseen kiertotalouslabra@turkuamk.fi.

Tutustu Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmään tarkemmin.